U bent hier: Home > Oogzorg (optometrie)

Oogzorg (optometrie)

Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. Tegenwoordig zijn er ook optometristen. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit om eventuele oogafwijkingen op te sporen. Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere behandeling nodig is, dan wordt u via uw huisarts gericht doorverwezen. Voor het onderzoek door de optometrist heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig. Omdat veel optometristen in optiekzaken werkzaam zijn, heeft u geen last van lange wachtlijsten.

Er zijn optometristen die zich meer gespecialiseerd hebben in bepaalde onderwerpen binnen het vakgebied optometrie. Deze specialisaties zijn binoculair zien (het opsporen en verhelpen van samenwerkingsproblemen tussen de ogen), low vision (het aanmeten van hulpmiddelen voor slechtzienden), refractiechirurgie (het veranderen van de oogsterkte door middel van laseren of implantlenzen) en contactlenzen.

Optometrie zal vanwege de wachtlijsten en de vergrijzing een steeds grotere rol in de oogzorg in Nederland gaan spelen. De optometrist werkt in regionale verbanden nauw samen met opticiens, contactlensspecialisten, huisartsen, oogartsen en orthoptisten. Dit heeft als resultaat dat uw ogen sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Uiteraard bent u voor een bril en/of contactlens aanmeting bij de optometrist op de juiste plaats. Maar ook in het geval van andere oogklachten. U moet dan bijvoorbeeld denken aan wazig zien, dubbelzien, lichtflitsen, zwarte vlekken en droge/rode/branderige/jeukende ogen. Als er in de familie oogziekten zoals glaucoom (hoge oogdruk) voorkomen, is het ook verstandig uw ogen te laten onderzoeken.

Stap eens vrijblijvend bij ons binnen

U bent bij ons van harte welkom. Stap eens binnen bij onze vestigingen in Schiedam en vraag onze optometrist. Zij vertellen u graag meer over het optometrische onderzoek. Heeft u vragen aan onze optometrist? Dan kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.